Malatya’da işsizlik rakamları açıklandı
Malatya valiliği toplantı salonunda il istihdam toplantısı düzenledi. Malatya’daki iş ve işçi arayanlar masaya yatırıldı.
Malatya’daki işsizlik rakamları ile alakalı bir bilgi veren İŞKUR Malatya il müdürü Vahap Toman;” Kurumumuza kayıtlı iş arayanların sayısı 2022 yılı Eylül sonu itibarı ile 45 bin 934 kişidir. Bu sayının içerisinde sigortalı bir işte çalışmasına rağmen daha iyi şartlarda is arayanlar kayıtlarını güncel tutmaları nedeniyle iş arayan sayıların içerisinde yer almaktadır. İl Müdürlüğümüzde kayıtlı iş arayanların yüzde 38’i Ortaöğretim (Lise ve Dengi) mezunlarından oluşurken, bu kişileri yüzde 31’i ile ilköğretim, yüzde 24 ile yüksek öğretim mezunları takip etmektedir.” dedi.
Toman açıklamasının devamında ise şu başlıklar altında Malatya rakamlarını değerlendirdi;
SOSYAL DURUMLARINA GÖRE İŞ ARAYAN SAYILARI
Kurumumuza kayıtlı iş arayanların yüzde 96,50'u normal statüde iş arayanlardır. Engelli statüsünde iş arayanların oranı yüzde 3 iken, eski hükümlülerin oranı yüzde 0,50'dir.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE İŞ ARAYANLAR
Kurumumuza kayıtlı iş arayanların çok büyük bir kısmı genç işsizlerden oluşmaktadır. 15-24 yaş aralığında değerlendirdiğimiz bu gruptaki işsizlerin 13 bin 498 kişi olup, toplam işsizler içindeki oranı yüzde 29,39'dir. Erkeklerde işsizliğin en fazla görüldüğü yaş grubu yüzde 13,24 ile 20-24 yaş grubu olurken, ikinci sırada yüzde 9,89 ile 25-29 yaş grubu gelmektedir. Kadınlarda en yüksek oranın görüldüğü yaş grubu yüzde 10,39 ile 20-24 yaş grubu olup ikinci sırada yüzde 59,46 ile 25-29 yaş grubu yer almaktadır.
İŞE YERLEŞTİRME İSTATİSTİKLERİ
2022 yılı Ocak-Eylül dönemi il Müdürlüğümüze özel sektörden 17 bin 175 kişilik iş ilan sistemimizde yayınlanmıştır. Açılan bu ilanlar sonucu 11 bin 882 kişi işbaşı yapmıştır. İşverenlerimizin beklentileri doğrultusunda yeterli mesleki ve teknik bilgiye sahip, istenilen eğitim durumu ve mesleki becerilere haiz iş arayanların kayıtlarımızda bulunamaması nedeniyle 5 bin 293 açık iş ilanımız karşılanmadan kapanmıştır. Karşılanamayan bu işgücü talepleri mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarımızla karşılama yoluna gidilmiştir. Ayrıca istihdam edilenlerin meslek gruplarına göre dağılımına bakıldığında, en yüksek istihdamın gerçekleştiği meslek grubunun erkeklerde ve kadınlarda nitelik gerektirmeyen meslekler ile büro hizmetlerinde çalışan elemanlar olduğu görülmektedir.