Sinemada Tarihsel Gerçeklik Konferansı
İNÜHABER’den Marah Süleyman- Leylanur Çelik- Eren Sakallı- İsmet Yıldırım’ın haberine göre, Konferansa; Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Bayram, Battalgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval, İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekin İzgi, Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Ünal İmik, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ersin Aycan, 1921 ile 1930’lu yılların ortasına kadar geçen olayları konu edinen Kurtuluş (1994) ve Cumhuriyet (1998) filmlerinin senaryosunun Turgut Özakman tarafından yazıldığını belirterek filmlerin çekimleriyle ilgili şunları söyledi:
“Kurtuluş filminin çekimlerine Ağustos 1991’de başlanıyor ve çekimler yaklaşık 2 yıl boyunca devam ediyor. Normalde uzun metraj bir filmin çekimi 4 - 8 hafta arası devam eder. Hadi bunu 4 mevsim çekelim bir yıl devam eder ama 2 yıl boyunca çekilen bir filmin adından burada bahsetmek gerekir. Filmde, gerçek mekânların kullanılmasına özen gösterilir. İstanbul Kartal’da bir askeri alanda, Tuzla sahilinde; İzmir’de Kordon boyunda inşa edilen çekim platolarında 1921’deki görüntülere benzeyen mekânlar ve binalar oluşturulmuştur.”
Aycan, “Kurtuluş” filminin en önemli taraflarından birisinin de dönemin önemli şahsiyetlerinin canlandırılması olduğunu söyledi. Tiyatro ve sinema sanatıyla ilgili olan ya da olmayan bilim insanları, hekimler, tarihçiler ve bilim insanlarının da rol aldığını vurguladı.
Filmin bir yıllık ön araştırmasının yapıldığını dile getiren Aycan “Bu ön hazırlık sürecinde çok yönlü ve detaylı araştırmaların yapıldığına şahit oluyoruz. Binlerce fotoğraf, binlerce katalog, binlerce mecmua… Sadece Türk arşivlerinden değil, İngiliz ve Yunan arşivlerinden de taramalar yapıldığı düşünülebilir. Çünkü tarihsel gerçeklikte öznel bakış açısının kabul edilmeyeceğini, nesnel bakış açısının kullanılacağını tahmin edersiniz. Dönemin tüm gerçek mekân ve kişileriyle, belgeleri, fotoğraflarla çoğaltılarak filmde bir benzerlik yaratılıyor. Metristepe, Mangal Dağı, Sakarya ve Kocatepe’de koca bir tarih bu film ile yeniden canlanmıştır. Yani savaş mekânları gerçek ortamda doğal platoda çekilmiştir.” dedi.
Aycan “99. yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin asırlar boyu değil, sonsuza dek yaşayacağından eminim.” diyerek konuşmasını bitirdi.
Konferans, 100. Yıl Marşı klipinin gösterimiyle son buldu.