Mideyi Rahatlatan Lezzet: Meyyan Şerbeti
Mideyi Rahatlatan Lezzet: Meyyan Şerbeti
Ramazan Ayında Meyan Şerbeti Sohbet Sofralarının Vazgeçilmezi Olmaya Devam Ediyor
Gaziantep'te, Ramazan ayının vazgeçilmez içeceği meyan kökü şerbetinin iftar ve sahur sofralarına yetiştirilmesi için işletmelerde yoğun mesai başladı. Kentte, 6. kuşak meyan şerbeti üreticisi Halil Gezer, zorlu işlemlerin ardından hazırladıkları şerbetin 1,5 litresini 25 liraya sattıklarını ve pek çok faydası olduğunu söyledi.
Faydaları ve Tüketim Alanları
Fırat Nehri çevresinde yetişen meyan kökü, Güneydoğu'da özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Mardin gibi illerde yoğun şekilde tüketiliyor. Meyan kökü şerbeti, susuzluğu gidermesinin yanı sıra hazmettirici özelliği, böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle Ramazan ayında da iftar ve sahur sofralarının da vazgeçilmezi oluyor.
Meyan Şerbetinin Yıllara Meydan Okuyan Etkisi
Gaziantep'te 6. kuşak meyan şerbeti üreticisi olduğunu belirten Halil Gezer, şerbetin mideyi rahatlattığını ve sağlık açısından önemli faydalar sağladığını belirtti. Osmanlı döneminden beri kullanılan meyan şerbetinin mide ilaçlarında bile yer aldığını ifade etti.
"Ramazan'da vatandaşlar açlık ve susuzluk hissini giderdiği için meyan şerbetini tercih ediyor." - Halil Gezer
Meyan şerbetinin Ramazan ayında tercih edilme sebebini açıklayan Gezer, açlık ve susuzluğun giderilmesinde etkili olduğunu vurguladı. Özellikle Ramazan boyunca talebin arttığını, ancak şerbetin yılın 12 ayı tüketilebileceğini belirtti.
Üretim Süreci ve Özellikleri
"Meyan kökünün 10 yıl ömrü vardır." - Halil Gezer
Meyan şerbetinin üretim sürecini anlatan Gezer, köklerin toplanmasıyla başlayan aşamaları detaylıca aktardı. Ayrıca, meyan kökünün su ile temas etmediği sürece uzun süre dayanabildiğini ve içerdiği doğal şekerin şeker hastaları için bile uygun olduğunu belirtti.
Mideyi Rahatlatan Lezzet
"Mide rahatlatıcı özelliği nedeniyle de Ramazan'da talebin arttığını belirten işletme çalışanı Himaye Yorguner"
İşletme çalışanı Himaye Yorguner, meyan şerbetinin Ramazan boyunca mideyi rahatlatan özelliği nedeniyle talebin arttığını belirtti. Ayrıca, doğal içecek olmasının ve sağlık açısından faydalarının da tüketicilerin tercihini etkilediğini ifade etti.
Geniş Talep ve Aile İşbirliği
Meyan şerbetinin geniş talep görmesi ve işletmelerin aileler tarafından yönetilmesi, sektörde birçok işletmenin aile içi işbirliğiyle başarıyla sürdürüldüğünü gösteriyor. Aile üyelerinin bir araya gelerek, Ramazan ayı boyunca tüketici talebine yetişmek için yoğun mesai harcaması da dikkat çekiyor.
Gaziantep HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.