PAÜ Özel Eğitim Bölümü otizme dikkat çekti
PAÜ Özel Eğitim Bölümü otizme dikkat çekti
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü, otizmli bireylerin toplumsal kabulünü sağlama amacına dikkat çekmek üzere bölümü kırmızı balonlarla süsledi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında bir etkinlik düzenledi. Otizmli bireyler temel hak ve özgürlüklerine erişmede bazı sosyal ve çevresel engellerle karşı karşıya kalmaya devam ettiğini belirten PAÜ Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Özgül Aldemir Fırat, otizmli bireylerin ve ailelerinin toplumda kabul görülmeleri için farkındalık sürecinden kapsayıcılığa geçildiğini kaydetti. Dr. Öğr. Üyesi Fırat, “Bu süreçte biz de Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri olarak otizmli bireylerin toplumsal kabulünü sağlama amacını geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu sözü edilen otizmli bireylerin toplumsal kabulünü sağlama amacına dikkat çekmek üzere bölümümüzü kırmızı balonlarla süsledik. Sizleri de kırmızı giyinerek ya da kırmızı bir obje ile fotoğraf çekilerek destek vermeye çağırıyoruz” dedi.
"Günümüzde yaklaşık her 36 çocuktan biri otizmli"
Otizm Spektrum Bozukluğu’nun (OSB) doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık olarak ifade edildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Özgül Aldemir Fırat, “Otizm Spektrum Bozukluğu’na her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, farklı ırklarda ve farklı ailelerde rastlanmaktadır. Günümüzde yaklaşık her 36 çocuktan birini etkileyen bu duruma ilişkin farkındalığımızı arttırmalıyız. Eğer çocuğunuz göz teması kurmuyorsa, ismi söylendiğinde dönüp bakmıyorsa, parmağıyla istediği şeyi göstermiyorsa, akranlarının oyunlarına ilgi duymuyorsa, sallanmak veya parmak uçlarında yürümek gibi hareketlere sahipse, dönen nesnelere karşı ilgi duyuyorsa, takıntılı davranışlar sergiliyorsa ve konuşmada gerilik yaşıyorsa otizmli olabilir. Otizmi erken fark etmek, erken teşhis etmek bu süreçte kritik öneme sahiptir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların önemli bir bölümünde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte, gelişim sağlanabilmekte, büyük ilerleme kaydedilmektedir” diye konuştu.
Denizli HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.