Merhum Sezai Karakoç Anısına düzenlenen 9.Malatya Kitap Fuarı da özlenen günlere dairdi.
Pandemiden kaynaklı ayrılık nasıl da hasret dumanını ciğerlerimize kadar nüksettirmişti.
Kuran'ın ilk emri "Oku !" değil miydi zaten ,ister kitabı ister âlemi ?Âlemi okumak da okumaya dairdi.
Bir milletin değeri okumaya ,edebiyata verdiği rağbet ölçüsündedir.
"Shakespeare'in Hamlet' imi yoksa sömürge ülkeler mi ? "dendiğinde kralın cevabı "Elbetteki Shakespeare ve dili " olacaktı.
Bir ülkenin dili ,dini ve bayrağından öte daha ne vardır ki?
...
Kitap fuarlarında, biz yazarlar elvan elvan çiçek açarız,kâh rengimizi gökyüzünün mavisinden kâh yeryüzünün yeşilinden,alından morundan alırız.
Bize bu güzellikleri tattıran belki de özümüzdeki toprağa dair kâğıt kokusunun aslımızı hatırlatmasıdır.
Kâğıttan bir dünyaya girdiğimiz vakit ayaklarımız yerden kesilir ,ritimsiz kalp atışları yaşarız ;cana can katan, bizi besleyen belki de bu heyecanlarımız ! Tanıştığımız yazarlar,yaptığımız istişareler ,eleştiriler ,okurla buluşmalar bizleri biz yapan ,yenileyen hep bir adım ileri götüren vesilelerdir.
Her fuar sonunda seneye yeni bir yapıtla,daha iyisiyle , katılma duasıyla ayrıldığımız dostluklar, okurların gönül bağı kurduğu yazarı bulma çabası,kitap yorumları inanın bir serçenin gözyaşı kadar değerlidir.
Ait olduğun stantda yaşanan yayın evi kucaklaşmaları, kitabının evlat olduğu tam bir aile havasında yaşanan paylaşımlar ,birlikte aynı sofrayı paylaşımlar tarifi az hissi çok büyük değerlerdir .
Malatya kitap fuarına dair tek bir eleştiri vardı "Fuarın yeri uzak olmuş"
Malatya'mın edebiyata,eğitime verdiği değeri bildiğim için fuar uzak olmuş yakın olmuş ne çıkar,benim canımm insanımın kitap aşkı her vakit alkışa değer,vesselâm !
Öznur Türk Özöncel